News

Once Upon a Time in Gottwaldov

Once Upon a Time in Gottwaldov

||  Simona Blahutová /  Tenkrát v Gottwaldově / kurátor: Leoš Lang / Galerie Optika Zlín / Zlín / 1. 6. – 18. 9. 2020

Galerie „GꝎZ“ Optika Zlín od 1.6. bude připravena nová výstava SIMONY BLAHUTOVÉ „Tenkrát v Gottwaldově“. Setkání s autorkou bude v září na derniéře v průběhu Filmového festivalu Zlín 2020. (FFZ)

Zlínská rodačka Simona Blahutová je absolventka Akademie výtvarných umění v Praze, kde studovala v ateliérech profesora Karla Nepraše, Michala Rittsteina. Studium ukončila v roce 2006 v ateliéru Vladimíra Skrepla. Různé pohledy a přístupy jí ve vlastní tvorbě prospěly. Od Nepraše si odnesla cit pro objekt a hravost, od Rittsteina velkorysé figurální pojetí obrazu, od Skrepla konceptuální uvažování o obrazu.

Autorka se ve své práci zabývá vybranými událostmi 20. století, tématem moci, manipulace a kritickými momenty moderních dějin.

Umělecké vyjádření Simony Blahutové se dlouhodobě zaměřuje na napětí mezi vlastní existencí, historickými podmínkami a politickou situací. V konceptu pro galerii Optika navazuje na zvukovou instalaci v Berlíně a na realizované výstavy v Drážďanech a Pardubicích, v níž prostřednictvím uměleckých instalací zkoumá a odkrývá specifická existenciální rozpoložení v politických podmínkách studené války.