News

I´ll Burn the Demon in the Cabriolet

I´ll Burn the Demon in the Cabriolet

21. 6. v 19h, Holešovická Šachta Praha

V době, kdy se znovu ptáme po své národní i evropské identitě, smyslu našich dějin, kdy objevujeme své hrdiny i antihrdiny (oběti a vrahy, statečné i zbabělce), přemítáme nad selháním politických elit v rozhodujících okamžicích našich novodobých dějin či jsme svědky reinterpretace dějin ve jménu novodobých ideologií, je pro práci Simony Blahutové určující zájem o postavy, které se střetly s politickou (vojenskou, ideologickou) mocí.

Ať už to byl v předchozím projektu zpracovávaný Josef Toufar, umučený komunistickou Státní bezpečností v roce 1950 v kauze číhošťského zázraku či nověji jednooký plukovník wehrmachtu Claus von Stauffenberg, jeden z hlavních účastníků neúspěšného atentátu na Adolfa Hitlera v červenci 1944 ve Vlčím doupěti.

Výstava "Upálím démona v kabrioletu" se zaměřuje na klíčový okamžik atentátu na Reinharda Heydricha. Moment, kdy říšský protektor po prvním nevydařeném výstřelu jednoho z atentátníků přikazuje zastavit vůz a sám se rozhoduje zneškodnit Jozefa Gabčíka, zásadně ovlivnil další průběh československých dějin. 
 

/text Miloš Doležal a Petra Vlachynská/

kurátorka: Petra Vlachynská